Choď na obsah Choď na menu
 


9. 2. 2016

Športové hry 2015 a iné ...

     V prekrásnom prostredí Hornonitranskej kotliny pri úpätí pohoria MaláMagura sa v dňoch 11.-13.09.2015 konali v poradí už XVI. Celoslovenskéšportové hry abstinujúcichUsporiadateľom tých letošných sa stali zpoverenia KOVKY ASKAS Klub abstinujúcich priateľov z PrievidzePri zahájení hiernechýbala primátorka mesta Prievidza p. JUDrKatarína Macháčkováktorávo svojom príhovore zaželala všetkým účastníkom veľa športových zážitkov aúspechovVelmi živo sa zaujímala o situáciu v abstinentskom hnutí a vyjadrilanám svôj velký obdiv a úctu.
       Hier sa zúčastnilo celkom 139 abstinujúcich a ich sympatizantov z 28kluboch abstinujúcich z celej SR. Ubytovaní a stravovaní sme boli v rekreačnomzariadení hotela Hlbokékde nám personál vytvoril perfektné podmienky prerealizáciu našich plánov a zámerov.
       Hry zahájil prezident ASKAS p. Jan Dudák a prvý večer patril tzvklubovémuvečerukde jednotlivý zástupcovia zúčastnených klubov hovorili o svojichúspechovplánochstarostiach i problémochNa druhý deň v sobotu ránoktorýsme zahájili rozcvičkou za doprovodu hudby sa začalo súťažiť celkom v 5disciplínach: hod granátom na cieľstreľba zo vzduchovkystolnom tenise,nohejbale a preťahovanie ľanom.  V popoľudnajších hodinách bol volný program,ktorí niektorí využili na návštevu bojnického zámubojnickej zoo alebosamostatne športovali ďalej.
      Večer sa konal tradičné výročné stretnutie KAPP, kde boli ocenení niektorí jedinci za úspešnú abstinenciu, konala sa tradičná tombola a bavilo a tancovalo sa do skorých ranných hodín. 
      V posledný deň sa dopoľudnia konalo vyhodnotenie a ocenenie  najúspešnejšich z jednotlivých športových disciplín. Celkovo dopadli športové hry po organizačnej i spoločenskej stránke na výbornú a účastníci sa už teraz tešia za dva roky do areálu Margita - Ilona pri Leviciach.
 

Dali ste si dnes už svoju dávku alkoholu? Mali by steminimálne tých 36 gramovčistého liehuktorý denne skonzumuje Slovák starší ako pätnásť rokovOdrátajme však34,2 % abstinentov (podľa štatistík WHO toľko ľudí na Slovensku nad 15 rokov alkoholnepije) a prídeme na to, že priemerný Slovák ročne skonzumuje pekných 17,84 litračistého alkoholu.

To je približne 48 gramov čistého alkoholu denne. V prepočte temer dva a pol veľkéhopiva denne alebo tri poldecáky 40-percentnej pálenkyalebo pol litra vína.

Množstváktoré sa dajú zvládnuťnie? Je to však jedktorý nás pomaly, ale isto posúvaku chronickým ochoreniamaj keď si ho vychutnávame len takpivko s priateľmi čifľaštička vínka vo dvojici na príjemnom posedení so šarmantnou priateľkou.

Slovenskóóó

Ak by sme merali spotrebu alkoholu očami športovej terminológiepatríme do prvejligy.

Svetové štatistiky spotreby alkoholuktoré pripravuje WHO, uvádzajú, že vo svete saročne na hlavu človeka vo veku nad pätnásť rokov vypije približne 6,2 litra čistéhoalkoholuToto číslo statočne prekračujemenašich trinásť litrov je vskutkuobdivuhodný výkonktorý nás radí do prvej desiatky svetovej spotrebyak by sme rátalilen Európsku úniuVedie LitvaRumunsko a my sa s Maďarskom a Českom delíme otretiu až piatu priečku.

Pritom ďalšie číslo hovorí, že 61,7 % svetovej populácie staršej ako pätnásť rokov saalkoholu nedotkloMierna väčšina svetovej populácie teda nepije. U nás je to trochanaopak - podľa štatistík 76 % obyvateľov nie  abstinenti.

Na Slovensku pijú omnoho viac muži ako ženy. Muž vypije priemerne 20,1 l čistéhoalkoholu za rok, v prípade žien je to svetový priemer - 6,1 litraAj pomer abstinentovpodľa pohlavia zodpovedá predchádzajúcim číslam. U nás vôbec nepije 28 % mužov a 39 % žienMierne väčšiu polovicu z abstinentov tvoria ktorí predtým pili.

Štruktúra konzumu nápojov na Slovensku sa pritom viac blíži východoeurópskymzvyklostiam: 46 % spotreby alkoholu na Slovensku tvoria destiláty, 30 % pivo a len 18 % je vínoŠesť percent tvoria iné alkoholické nápoje.

 

Samozrejmevždy je dobré vidieť štatistické čísla v súvislostiachSpotreba alkoholu jenižšiaako bola na prelome 70. a 80. rokovkeď vrcholila éra reálneho socializmu a našaspotreba kulminovala na úrovni približne 15 l čistého alkoholu na osobu. Ale v prvomdesaťročí 21. storočia sme sa blížili k úrovni 11 litrov a v ostatných rokoch  krivkastúpajúci trend.

pohľadu spotreby alkoholu v čase výrazne pokleslo pitie pivazato stúpla spotrebaliehovín a mierne vína.



Čítajte viachttp://www.sme.sk/c/7913646/ako-sa-pije-na-slovensku.html#ixzz3fxIvbXTs
 

Ničia životy sebe a svojim blízkymMôžu si za to samialebo  v tom nevinne?

Každý z nás nejakého poznáKeď už to nie je priamo príbuznýpriateľči rodinnýznámy, v širšom okolí nájde každý človekaktorý  povestné „problémy“ s alkoholom.Napriek tomu, že alkohol je na Slovensku najtolerovanejšou drogou, o závislosti vieverejnosť veľmi máloMyslíte si, že na abstinenciu stačí silná vôľaVieteako sazávislosť vytváraHovorí vám niečo slovo spoluzávislosť?

Neznalosť neospravedlňuje, ale…

Niena abstinenciu silná vôľa nestačíZávislosť od alkoholu nie je chyba charakteru, ale choroba.Pri pití alkoholu sa v mozgu zvyšuje hladina dopamínunazývaného ajhormón odmeny.  Opakované užívanie alkoholu však mení rovnováhu mozgovej chémie,takže prestane fungovať záchranná brzdaJednoducho si prestaneme uvedomovať, že by sme mali prestať piťPomyselnú „spúšť“ síce držíme v ruke my sami pri každomprípitku, to, či ju stlačíme a čo sa potom stanevšak ovplyvňuje priveľa premenných.Skrátka, je v tom málo spravodlivosti – niekto dokáže piť celý život a alkoholikom sanestane a niekomu stačia tri poháre v nesprávnej nálade a je to.

Novinkou v liečbe je postupná redukcia

Skoncovať so závislosťou od alkoholu je pre alkoholikov často najťažšou úlohou v ichživote.

Ako z toho von? Začať sa liečiť„Prestať piť zo dňa na deň je však pre niektorýchpacientov nepredstaviteľnéSchodnejšou možnosťou je pitie postupne obmedziťnásledne sa snažiť o úplnú abstinenciu,“ konštatuje psychiatrička Silvia Lúčna.Nápomocná v tomto prístupe môže byť aj farmakoterapiaNa základe skúmania mozgujeho reakcií sa vedcom podarilo vyvinúť účinnú látkuktorá pôsobí na opioidnéreceptory v mozgu a znižuje pocit odmeny po požití alkoholuKlinické štúdie dokázali, že táto účinná látka dokázala znížiť priemernú dennú spotrebu alkoholu spolupsychosociálnou podporou o viac ako polovicu„Vziať si tabletku nestačíBezpotrebnej psychosociálnej podpory nie je možné dosiahnuť výsledky,“ pripomínapsychiatrička.

Spoluzávislosť dokáže veľmi uškodiť

Jedným z najväčších problémov rodín, v ktorých sa objaví závislosť od alkoholu, jetakzvaná „spoluzávislosť“.

Vedeli ste, že...

…tak ako závislí trpia svojou chorobouaj rodinní príslušníci či príbuzní alkoholikov ich alkoholizmom poznačení –  spoluzávislí.

…spoluzávislí príbuzní  takíktorí si po čase vytvoria deštruktívne zlozvyky a nezdravévzorce správania zvládania života ako formu prežitia v patologickom prostredí, v ktoromsa potláča ich prežívaniePrežíva sa len problém chorého

...spoluzávislý človek  strach zo situácií veľkej intimity alebo naopak odlúčenia,nedokáže určiť hranice blízkosti s inou osobou a tak  problém prežívať láskyplnévzťahy.

…neriešenie spoluzávislosti môže viesť k závažným zdravotným (nie len psychickým)ťažkostiam  ako  bolesti hlavymigrényvredyastmanočné škrípanie zubami,depresiuúzkosťnadmerné priberanie alebo chudnutiedráždivé hrubé črevozápchuatď.

…tak ako sa abstinujúci alkoholici podporujú v abstinencii v skupinách AA (Anonymníalkoholici), aj spoluzávislí môžu navštevovať skupiny príbuzných alkoholikovkdehľadajú pochopenie a učia sa zbaviť sa zlých vzorcov správaniaTieto stretnutia savolajú Al Anon. Vznikli v 50. rokoch minulého storočia a fungujú aj na Slovensku.

Spoluzávislosť vzniká a vyvíja sa postupnetakako sa postupne menia vzťahy v rodine,ovplyvnené závislosťou jedného jej členaRodina zbadá, že otec či mama nadmernepije a často  tendenciu preberať za neho nadmernú zodpovednosťOdbremení hood domácich prácsnaží sa ho uchrániť od stresových situáciíprípadne za nehoprevezme finančnú zodpovednosťaby dotyčný nebol v strese a nemal väčšiu chuť piť.Príbuzní si však neuvedomujú, že takéto konanie je kontraproduktívnepretože lenuľahčuje dotyčnej osobe pokračovať v pití.



 



 
 

<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>